Pekan vaalitavoitteet

Hyvinvointia liikunnasta ja kulttuurista

Kangasalla on monipuoliset ja toimivat kulttuuri- ja liikuntapalvelut, jotka parantavat kuntalaisten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.  

Palvelutarjonta vaikuttaa siis keskeisesti hyvinvointiimme. Palveluita tulisi kehittää vastaamaan eri ikäryhmien tarpeisiin, esimerkiksi tarjoamalla graffitityöpajoja nuorille ja digitaitokursseja ikäihmisille. 

Lisätään yhteistyötä urheiluseurojen kanssa, jotta kaupunki saa tietoa kuntalaisten tarpeiden kartoittamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi, esimerkiksi hiihtolatujen lumettamisessa.

Hyvinvoinnille tärkeiden sote-rajapinnan palveluiden tuottajavastuiden selkiyttäminen on myös erittäin tärkeä teema, jonka eteen haluaisin myös jatkossa työskennellä. Palveluvajeisiin, kuten ikäihmisten viriketoimintaan, tulisi kaupungin ja Pirhan löytää ratkaisuja yhteistyössä. 

Turvalliset kotikadut ja kylänraitit

Turvallisuus ja hyvä asuinympäristö ovat keskeisiä tekijöitä kuntalaisten hyvinvoinnille, kuten Kuntaliitonkin tutkimus osoittaa. Turvallisuuden merkityksen korostuminen heijastaa laajempaa globaalia turvallisuusmuutosta ja epävarmuuden lisääntymistä. 

Kunnat ovat keskeisessä asemassa arjen turvallisuuden vahvistamisessa. Kotikuntamme ja Tampereen kasvaessa myös erilaiset lieveilmiöt saattavat kasvaa. Yhteisöllisyyden vahvistaminen ja tiivis yhteistyö eri toimijoiden, kuten poliisin ja koulujen, kanssa ovat avainasemassa turvallisuuden edistämisessä.

Hyvä infrastruktuuri, kuten alueelliset nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja hidasteet sekä laadukkaat jalkakäytävät ja pyörätiet parantavat liikenneturvallisuutta. Riittävä määrä roska-astioita ja kierrätyspisteitä pitää ympäristömme siistinä. Puistojen ja viheralueiden ylläpito ja kehittäminen lisäävät alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Näihin kaikkiin tulee jatkossa panostaa yhä enemmän.

  

Tukea paikallisille yrittäjille

Kaupungin tulee tarjota entistä parempaa tukea paikallisille yrittäjille. Tukea tarvitaan esimerkiksi yhteistyöverkostojen rakentamisessa ja liiketoimintaa tukevan tiedon tuottamisessa. Yrityksiin tulee jalkautua palveluita tarjoamaan ja tarjota tukea esimerkiksi erilaisten yritysrahoitusten hankkimisessa.

Kaupungin tulee houkutella alueellemme lisää yrityksiä ja sitä kautta saamme lisää työpaikkoja. Voimme tarjota uusille yrityksille esimerkiksi edullisia toimitiloja ja vähentää turhaa byrokratiaa lupaprosesseja helpottamalla.

Nuorten yrittäjyyskasvatusta tulee jatkaa ja kehittää monipuolisemmaksi. Nuorten kesätyöyrittäjyyteen tulee tarjota tukea ja paikkoja. 

Energiatehokkuudesta säästöjä

Kaupungin ja sen omistamien yhtiöiden energiatehokkuutta on jo monin tavoin kehitetty. Työtä tulee kuitenkin jatkaa ja laajentaa. Julkisten rakennusten kunnostamisessa energiatehokkuuden parantamisesta saadaan merkittäviä säästöjä. 

Meidän tulee hyödyntää uusiutuvaa energiaa yhä enemmän. Aurinkopaneelien käyttöä tulee lisätä ja tuulivoiman mahdollisuuksia tulee kartoittaa vielä uudelleen. Energiankulutusta tulee seurata ja tietoja analysoimalla voimme tunnistaa parannuskohteita.

Kuka on Pekka?

Olen 50-vuotias kaupunginvaltuutettu, Demariryhmän puheenjohtaja ja Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja.

Vapaa-aikani vietän paljolti ulkoilun ja penkkiurheilun merkeissä. Ulkoilen paljon Sorolan kauniissa maisemissa, kesäisin portaissa ja talvisin laduilla. Kannustan paikallisia urheilujoukkueita, kuten LP Kangasalaa, ja entisenä yleisurheilijana seuraan aktiivisesti myös yleisurheilua.

Olen koulutukseltani LVI- ja energiatekniikan insinööri ja varusmiespalveluksen olen suorittanut laskuvarjojääkärikoulussa Utissa. Olen työskennellyt 25 vuotta rakennus- ja paperiteollisuuden ilmastoinnin suunnittelu-, projekti- ja myyntityössä.

Olen päätoiminen yrittäjä ja osakas Ahutek Oy:ssä, jonka lisäksi laadin sivutoimisesti LVI-suunnitelmia ja LVI-kohteiden valvontaa kuluttajille. Ahutek Oy myy ja markkinoi ilmankäsittelykoneita ja teollisuuspuhaltimia suomalaisille yrityksille kotimaisiin ja ulkomaisiin projekteihin.

Olen toiminut paikallisena yrittäjänä pian 20 vuotta. Yrittäjänä toimiminen on kasvattanut verkostojani, yhteistyökykyäni ja ymmärrystäni yhteiskunnan ja talouden toiminnasta. Nämä vahvuudet ovat olleet korvaamattomia valtuutetun tehtävässä, jossa olen toiminut jo vuodesta 2008.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajan tehtävä on mielenkiintoinen. Hyvinvointilautakunta ohjaa kaupungin hyvinvointi-, kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalveluiden, taiteen perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön järjestämistä. Tehtävässä olen päässyt vaikuttamaan monen hyvinvointiin vaikuttavat asian kehittämiseen. Lautakunnassa seurataan myös sosiaali- ja terveyshallinnon uudistuksen heijastusvaikutuksia kaupungin toimintaan ja päästään niihin vastaamaan.

Pystyn hyödyntämään LVI- ja energiatekniikan osaamistani myös monessa kaupungin toimintaan liittyvässä päätöksessä. Osaamisestani on ollut hyötyä valtuustokausilla mm. Kangasalan Lämmön, Herttuan kiinteistöpalvelun ja Mobilian kiinteistöyhtiön hallituksen puheenjohtajina toimiessani. Yhtiöissä panostettiin puheenjohtajakausillani vahvasti uusiutuvaan energiaan ja kiertotalouteen. Kangasalan Lämpö rakennutti Ranta-Koivistoon biolämpölaitoksen, joka korvasi maakaasun käytön kaukolämmön tuotossa. Mobilia taas saa katoilleen asennetuilla uusilla aurinkopaneeleilla katettua noin 16 % vuosittaisesta energiantarpeestaan. Energiatehokkuuden parantamiseen haluaisin panostaa myös jatkossa.

Minulle tärkeitä asioita kunnallisessa päätöksenteossa ovat tulevaisuuteen katsominen ja yhteistyön tekeminen puoluerajoista riippumatta, kuntalaisten hyväksi. Yrittäjä-demarina haluan panostaa työpaikkojen luomiseen alueelle ja paikallisten yritysten toimintaedellytysten parantamiseen. Tarvitsemme myös toimivat kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-aikapalvelut hyvinvointimme tueksi. Hyvinvointia lisää myös turvallisuus. Kokemukseni, osaamiseni ja verkostojeni avulla saan asioita toteutettua ja pystyn aidosti vaikuttamaan kaupungin tulevaisuuteen.

Pekan osaaminen

Kuntapolitiikka

Olen toiminut Kangasalan kunnallispolitiikassa jo 16 vuotta valtuutettuna, josta 4 vuotta kunnanhallituksen jäsenenä. Olen toiminut 12 vuotta demariryhmän puheenjohtajana sekä Kangasalan Lämmön (12v,), Herttuan kiinteistöpalvelujen (4v.) sekä Mobilian kiinteistöyhtiön (8v.) hallituksissa. Olen toiminut Hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana 2 vuotta. 

Kuntapolitiikassa toimiminen on opettanut yhteistyötaitoja, kehittänyt poliittisia verkostoja ja kokemusta asioiden eteenpäin saamisen toimintamallista. 

Yrittäjyys

Olen työskennellyt 10 vuotta yrittäjänä päätoimisesti ja sivutoimisesti 20 vuotta. Olen toiminut myös Kangasalan Yrittäjien hallituksessa 4 vuotta. 

Yritykseni Ahutek Oy sijaitsee Kangasalla, joten ymmärrän paikallisten yritysten haasteita ja toiveita kuntahallinnon suuntaan. 

Yrittäjyys on opettanut taloushallinnon taitoja, ongelmanratkaisukykyä, viestintä- ja neuvottelutaitoja, johtamistaitoja ja stressinhallintakykyä. 

Turvallisuus

Laskuvarjojääkärinä maanpuolustus ja turvallisuus ovat minulle tärkeitä arvoja. Haluan, että pystymme elämään turvallisesti myös paikallisesti. Laskuvarjojääkärikoulutus ja -kokemus ovat opettaneet minulle henkistä ja fyysistä kestävyyttä sekä tiimityötaitoja. 

Energiatehokkuus

Olen LVI- ja energiatehokkuuden alan insinööri vuodelta 2000. Työssäni pohdin energiatehokkuusasioita päivittäin. Kokemuksen ja koulutuksen myötä ymmärrän uusiutuvan energian mahdollisuuksista, energiatehokkuudesta ja erilaisten vaihtoehtojen kartoittamisesta.

Liikunta ja kulttuuri

Olen urheillut nuorena SM-tasolla mm. juoksussa ja lentopallossa. Paikallisten urheilujoukkueiden ja järjestöjen tukeminen onkin itselleni tärkeää. Omat poikani ovat harrastaneet Kangasalla mm. salibandya, futsalia, jalkapalloa, uintia, karatea, shakkia ja thainyrkkeilyä. Olen nähnyt siten myös vanhemman näkökulmasta  joukkueiden eri tilanteita ja niiden tukemisen tärkeyttä. 

Hyvinvointi

Olen toiminut hyvinvointilautakunnan puheenjohtajana viimeiset kaksi vuotta, sen perustamisesta lähtien. Lautakuntatyö on syventänyt ymmärrystäni kaupungin liikunta-, kulttuuri ja vapaa-aikapalveluiden toiminnasta ja lisännyt arvostustani viranhaltijoiden työtä kohtaan.  Lautakunnassa työskennellään myös yhteistyössä Pirhan sote-palveluiden kanssa, jonka myötä olen saanut ymmärrystä sote-uudistuksen aiheuttamista palveluvajeista ja -heikennyksistä. 

Nähdään Sorolassa!

Tekoälyn kuvituskuva
Tekoälyn kuvituskuva

Visio

Kuvittele kaupunki, jossa on turvallista elää ja yrittää. Kaupunki on aktiivinen ja kuntalaiset ovat hyvinvoivia ja tyytyväisiä. Kaupunki houkuttaa uusia yrityksiä alueelleen ja paikallisena yrittäjänä on helppo toimia. Kangasala on tunnettu hyvistä liikunta- ja kulttuuripalveluistaan ja luonnon monimuotoisuudesta. Mennään yhdessä sitä kohti!